GRINCH Z NAPAKO

Ne razumite me napačno, nisem tipični Grinch, ki ob postavljanju smrekice čaka v temnem kotu z žago v roki, mesec december imam pravzaprav zelo rada, samo na malce drugačen način, na tak miren, neobvezujoč način.

Vseeno mi je, ali se lučke v mestu prižgejo že novembra ali zgolj dan pred božičem, ne stokam, ko v dnevu že petič zapored poslušam Last Christmas, OK. priznam, da mi pritisk vseeno malce naraste ob All I want for Christmas is you, ampak to pripisujem vokalu Mariah Carey, darila ponavadi kupujem zadnji dan, po navadi ne pečem piškotov v obliki jelenčkov, ne nosim ugly puloverjev z motivom Rudolofa in ob zaključku leta ne pijem kuhančkov na odprtih novoletnih tržnicah. Mogoče se vam bo zdelo čudno, ampak v decembru najbolj uživam na samotnih sprehodih, ki si jih privoščim na zasneženih ter neuhojenih poteh za hišo, všeč mi je, ko se tema prikrade na ulice že po četrti uri popoldan, rada imam meglena jutra, ki skrotovičene veje dreves brez listja dela še posebej otožne, hvaležna sem za družinsko večerjo na predbožični večer in vonj po pravem božičnem drevescu.

V mesecu decembru imam rada tudi melanholijo, ki si jo ob vsesplošnem veseljačenju včasih namenoma prikličem v srce. Ta mi v obliki odrešilnega čustva poboža dušo veliko bolj kot zapovedana decembrska sreča, ki preži na vse kar leze in gre z vseh koncev in krajev. Prižgimo televizijo, prelistajmo dogajanje na družabnih omrežjih, sprehodimo se mimo prodajnih izložb in če se tisti dan v veselem decembru ne počutimo vsaj pol tako srečni, je z nami gotovo kaj narobe, kajne? Sprašujem se, kdaj in kako je veseli december postal nori december. Mogoče lahko ‘krivdo’ res zvalim na medije, ki so počasi preko neškodljivih nasvetov, kako osrečiti sebe in druge na ta čaroben mesec, decembrske obveznosti spremenili v diktaturo in eno hektično bitko s časom. Res da delujem v poklicu, ki od mene zahteva veliko druženja s poslovnimi partnerji, a po tri novoletne zabave na teden so vseeno preveč za ta zadnji mesec v letu, ki bi ga morala zaključiti veliko bolj mirno in praznično kot to počnem sedaj. Spomnim se svojih božičnih in novoletnih praznikov iz otroštva. Na praznike smo se skrbno pripravljali, za kar mi danes v naglici decembrskih must have opravkov preprosto zmanjka časa. Namesto, da bi praznično vzdušje stopnjevala, delam kljukice ob opravljenih decembrskih opravilih.

Mediji mi neumorno ponavljajo, da so prazniki namenjeni času za družino, času da pocrkljaš lastno dušo, času, ki ga nameniš najbližjim prijateljem, zato ne razumem ‘spiska nalog in napotkov’, ki jih istočasno servirajo za čim bolj srečen in vesel december. Ne vem, kako je z vami, ampak meni manjka še precej, da se vklopim v idealno podobo sodobnega praznovanja. Ste že spekle piškote v krogu svojih najmlajših? Boste pripravile vsaj eno slavnostno večerjo? Ste že posnele družinsko fotografijo pri profesionalnem fotografu? Ste uskladile božične puloverje vsaj z enim članom družine? Ste obiskale vsa napovedana prednovoletna srečanja? Kaj pa obisk božične tržnice? Vsaj skok na advent v Zagreb pa vam je uspel, kajne? Drsanje na morju? Okraševanje jelke? Vse to pod budnim očesom družabnih omrežij. Naj se ve, da smo decembrsko razpoloženi tudi pod to streho.

Smrečica pri nas stoji že par dni. Okrasila jo je hči. Izbrala je zlate slamnate okraske in rdeče balončke. Iglice bodo na vejah ostale (upam) vsaj do prvega vikenda po novem letu, saj nameravam drevesce vsakodnevno poškropiti s hladno vodo. Vlaženje dela čudeže tudi, ko je govora zgolj o smreki in ne samo koži. Darila so skrita v omari. Še dobro, da sem izkoristila sredino meseca za sprehod po zasneženi, neuhojeni poti za domačo hišo, ker snega za božič očitno ne bo. Grinch ima prste vmes, vam povem! Mogoče jutri spečem božično torto. In čeprav vem, da Božiček ne obstaja, se konca v mesecu decembru še posebej veselim. Zakaj? Zaradi daril seveda in umirjenega januarja, ki je na poti. Sledil mu bo februar, pa marec, april in že sta tu maj ter junij, julij in avgust mineta kot bi mignil, kmalu pride na vrsto september, oktober, november in že spet je tu veseli december.