INSTAGRAMIRAŠ? INSTAGRAMIRAM!

Napisal/a: No tags Permalink 3

Vsaka podobnost s profili, omenjenimi v tekstu, je zgolj slučaj.

 

Sem novinka, vsaj kar se tiče prisotnosti na Instagramu. Bojda ima enega najdaljših lifestyle stažev in najobsežneje število sledilcev v Sloveniji @tjasakokalj555, pravzaprav sem v primerjavi z njenimi številkami prava novorojenka. A ker se z izbiro fotografij, njeno likovno dinamiko, kadriranjem in vsebinskim sporočilom bolj profesionalno ukvarjam pri tiskanih medijih, sem hitro izostrila tudi svoj instagramski okus ali, bolje, oko.

Medtem ko sedim za računalnikom in ‘čekiram’ aktualni instagramski dnevni doprinos, mi iz ozadja ‘težita’ mulca in želita, da srčke pripopam vsem mačkam, tortam in sončnim zahodom, ki so se tistega dne znašli na Instagramu (tudi mojem). Zavoljo miru jima ustrežem in potem razmišljam, zakaj ne bi tega preprosto počela vsak dan. Zvečer jima dovolim na računalnik, onadva podelita srčke, preostalim trem jih podelim jaz in – vsi srečni. Srčki za srčke ali, kako že, sledi me in jaz bom tebe.

A ker pri meni vseeno ne gre vse tako zlahka, tudi tistih srčkov ne pritisnem mimogrede oziroma mi dan ali dva včasih tudi nenačrtno zbežita. Malokrat jih dodelim, ko zagledam na ekranu zgolj tista sporočila, ki me učijo živeti srečno življenje, ki me spodbujajo in prepričujejo, da se vse v življenju zgodi z namenom … Menim, da Instagram absolutno ni medij za kaj takega, vseeno raje gledam ponesečene selfije, kot berem ta jajca.

Nič kaj navdušena nisem niti nad kilometrskimi vsepovprek tagi, ki tako obupano kličejo po pozornosti, da fotografija, četudi dobra, izgubi ves čar. Če je na fotografiji kava, je to kava, v redu, lahko je še #ljubezen #okusno #popoldan #prijateljstvo … Pravijo, da se ‘vljudnostna’ številka tagov ustavi pri številki pet. Dopis: Še preden sem prispevek objavila, so me podučili, da tako pač mora biti. Da je to zakon in da se zgolj tako lahko pride do tistih bajnih številk sledilcev, ki nekaj štejejo. Kaj mi je storiti? Nič, oprostim vam vse tage in še svojim fotografijam bom prilepila kakšnega.

Všeč so mi izpovedne fotografije, lepo kadrirane in ne preveč iznakažene z vsemi mogočimi filtri (to je približno tako kot tista instant računalniška korektura glasu, ko pevec ne zmore odpeti določene oktave). Rada spremljam resnično življenje in hitro ugotovim, kdaj se začneta pravljica in instagramsko nakladanje. Ste že slišali tisto zadnjo? Lažeš kot Instagram!

Dopade se mi tudi ‘nered’. Lepo urejena miza za pet. Super! A fotografija potem, ko so krožniki s slastjo polizani, kruh podrobljen, vino polito, ah, to je življenje, resnično življenje (@aleksandrabrlan, lahko bi s serijo ‘potem’ nadaljevala, meni je bila všeč). Imeti pogum in stil, da na Instagramu predstaviš ne preveč glamurozno življenje in navdihe, ki so daleč od banalnih, je tudi po mojem okusu (priznajte, da kaj takega od @petermovrin niste pričakovali).

Mojih pet najljubših:
@aljaskrt
Njene potopisne fotografije me prepričajo do te mere, da si želim obiskati kraje, čeprav niso niti približno na seznamu mojih želja.
@lorellaflego
Lorella je moja prijateljica in rada ‘prelistam’ njen delovni dan. Všeč mi je tudi, kako pazljiva je pri izboru fotografij in kadrov, na katerih se pojavlja sama. Najdete kakšno napako?
@dontcallmeurska
Pivo, veganska kuhinja in bele superge. Kdo jih ne bi?
@ninagaspari
Čeprav ji tistih ‘birckenstock petkov’ ne ‘odpustim’ ;), z veseljem pogledam, kaj poje in popije v postelji.
@tedoregreget
Galerija. Moderna galerija.