KLONIRANA LEPOTA

»Pred kratkim sem bila povabljena na dogodek, kjer se je kar nekaj žensk odločilo, da na sebi preizkusijo tako imenovane instagramske make-up hite, saj veste: strobing, conturing, highlighting.

Ko sem se jim približevala, da bi jih pozdravila in jim stisnila roko, so se iz lepotic spremenile v nekakšne gledališko groteskne maske, ki od gledalca zahtevajo vsaj desetmetrsko distanco. Začela sem se spraševati, kaj je šlo ta dan po zlu. Pravzaprav nič. Gospodične so ubrale isto taktiko kot njihove instagramske ikone, čopiče in ličila so uporabile, kot velevajo najboljše učiteljice z YouTuba, a pri tem so pozabile na ‘malenkost’, ki v tem primeru igra ključno vlogo: pozabile so se v ogledalo ‘pogledati’ ob dnevni svetlobi. Popolne podobe brezhibno naličenih obrazov, ki se smehljajo na družbenih omrežjih, nimajo ničesar z resničnostjo. Celo ‘klonirane’ junakinje novodobnega pristopa k ličenju iz klana Karadshian-Jenner so priznale, da so ure trajajoči postopki nanosa podlag, osvetljevalcev, korektorjev, kontur, pudrov … primerni zgolj za fotografiranje in videoposnetke. Pa so mi rekli, da je zadeva kočljiva zgolj pri odraslih ženskah, ko se ličila ujamejo v gube in pore. Verjemite mi, nič manj ‘strašljivo’ ni videti 18-letnica, ki s kilogramom ličil svoj obraz v imenu lepote spreminja v dvodimenzionalno podobo ene od prej omenjenih sester. Smo z omenjenimi trendi ličenja izbili dno dobremu okusu? Se spreminjamo v vojsko klonov? Ozrite se okoli sebe. Vaša sestra, vaša kozmetičarka, dekle, ki vam je v petek zvečer zmešalo koktajl, ženska, ki vam je prodala čevlje, in gospa, ki zjutraj po radiu poroča o prometu, se vse spajajo druga v drugo. Vse skupaj spominja na ličenje po šabloni. Je v letih, ko je izražanje samega sebe ključno, lepota postala homogena?

Senčenje ali takoimenovani conturing, košate obrvi, blede ustnice in gladki valoviti lasje. Prisotnost interneta pomeni, da imamo na voljo preprost in hiter dostop do informacij in načinov, kako kopirati lepotne trende, ki se spreminjajo v obsesijo. Na nedavni konferenci Master Class, ki je pod taktirko umetnika ličenja @makeupbymario (mojstra, ki je že več kot deset let odgovoren za vedno skrben make up Kim Kardashian) potekala v Dubaju, je zaključno fotografiranje ikone Kim Kardashian in njenih make up sledilcev postreglo z eno samo sliko, Kim in na stotine njenih kopij. In vse skupaj se zdi še bolj potencirano ko je, prag moči slave leta 2015 prestopila Kylie Jenner. Kylie Jenner Official App, ki se osredotoča predvsem na ličenje, se je izstrelil na vrh v Applovi spletni trgovini z aplikacijami, #kyliejennerchallenge pa se kot virus širi po družbenih omrežjih z oboževalci, ki želijo posnemati njene velike ustnice s tehniko sesanja, rezultati pa so … mešani. Na YouTubu je več sto tisoč posnetkov, ki prikazujejo, kako ustvariti in obvladati njeno prepoznavno zahtevno ličenje z goro izdelkov, zanimanje za kirurško povečane ustnice pa nikoli ni bilo večje. Zakaj torej Kardashian-Jenner videz (da, pred kratkim si je ustnice dala povečati tudi Kendal) privlači različne generacije? Lahko rečemo, da njihov videz spominja na stari Hollywood? Če ponovimo: dolge trepalnice, blede ustnice, popolne obrvi, gladki valoviti lasje. To, da smo vse videti enako, je nekaj – da smo vse videti enako stare, pa povsem nekaj drugega. Primerjajte Kyliejino fotografijo s Kourtneyjino, ki je 18 let starejša, in pravi izziv vam bo določiti razliko v letih. A le ko ju primerjate na fotografijah na katerih obe nosita pretirano veliko ličil. Realna slika bi pokazala zakaj so tehnike nanosa in ličila, ki so dobro videti na Instagramu ali v resničnem življenju, povsem različna. Trenutno vlada generacija selfi in težnja k popolnosti je na vsakem koraku vseobsegajoča, a kljub temu menim, da je potrebno postaviti meje, se spoznati z resničnim življenjem in resnično lepote, ter nehamo za vsako ceno kot ovce slediti čredi …