POLETNE MISLI

Napisal/a: No tags Permalink 1

»Na kaj najprej pomislite ob besedi lepo poletje? Na s soljo ‘razkuštrano’ pričesko? Na črne enodelne kopalke, ki ob poležavanju na brisači, medtem ko berete najljubšo knjigo, ‘nevarno’ drsijo in razkrivajo ritnice. Ali kar na oboje s turkizno modrim morjem v ozadju? Misli na poletje so prijetne. Seveda če glave ne napolniš z nesmiselnimi zahtevami in lepotnimi ideali, ki ti kravžajo živce, še preden zares skočiš v kopalke. Kot najstnica sem bila mojstrica v tem. Tik pred poletjem sem se ‘razveselila’ s popolno pričesko, ki pa je za to popolnost potrebovala vsaj 30 minut trdega in vročega dela z vsemi mogočimi frizerskimi orodji. Lahko si predstavljate, kolikokrat sem se potapljala, in če že, kako luštno ‘toplo’ je bilo potem v skupni kopalnici na taborjenju. Zaščita pred soncem in zagoreli ideali na moji svetli, s pegami posejani koži prav tako niso sklepali kompromisov, tako sem svarilom domačih navkljub cvrčala na plaži točno ob dvanajstih, da sem lahko preostanek dopusta kot zagrenjena vampirka preležala v temnici šotora. Izjema ni bilo niti ličenje. Korejke so znane po zaporednem nanašanju negovalnih in zaščitnih izdelkov, jaz pa sem bila mojstrica v nanosu pudrov. Da bi prekrila sončne pege, ki so se v disko klubu pod UV-svetlobo nadnaravno razživele, sem morala biti zares iznajdljiva. Povsem po svoji krivdi sem se poletja bala kot hudič križa.

In ker prav vsako dekle nekoč sreča pamet, je hitro srečala tudi mene. Od svojega 18. leta poleti pozabim na kodralnike, sušilnike za lase, pudre, glamurozno ličenje in sintetična oblačila, tudi takrat, ko je treba posneti popolno fotografijo. Vseeno mi je ali so lasje še mokri in ali je na mizi poleg rogljiča turška kava, brez tiste fensišmensi mlečne poslikave.

Le kdo še verjame tistim umetnim fotografijam na katerih akterka s sijoče naoljenim telesom, v belih kopalkah, ob bazenu z obveznim kozarcem penine v rokah in skrbno pristavljeni Vogue reviji, uživa točno ob poldne? Poletje je prekratko, da bi se ubadali s tem kako več tisočglavo množico na Instagramu prepričati kako popolno je vaše življenje. Recimo, da je tovrstnemu poročanju odzvonilo. Spomnite se kako je svoje počitnice na Havajih pred mesecem dni na Instagramu pospremila Chiara Ferragani. Velikokrat brez ličil, malce opečena, skuštrana in nadvse srečna, sproščena in zadovoljna. Verjela sem ji na vsakem koraku ali bolje, na vsaki fotografiji.

Poskusite letos pozabiti na vse, za kar potrebujete več kot en korak. Senčilo na očeh? Oranžna v eni potezi. Pričeska za na plažo? Pletena kita. Zvečer jo samo razdrite in že ste na promenadi. Poletna obleka? Od jutra do večera, niti natikačev vam ni potrebno zamenjati. Želim vam prijetne misli in razkuštrano poletje.