VONJ PO POLETJU …

Napisal/a: No tags Permalink 2

Dišav ne ločujem na poletne in zimske. Venček ‘zelenih’ (v bistvu gre za zelo enostavne cvetlične kompozicije vrtnic in jasmina) je v kopalnici na polički od januarja pa vse do decembra. In vendar se mu ob tistih najbolj toplih dnevih pridruži dvojec …

 

Hermèsov Un Jardin Apres la Mousson je za poletje izjemno nenavadna kombinacija dišavnic, začimb in svežine vode. Pravijo, da naj bi vonj spominjal na odišavljeno ozračje indijskega tropskega gozda po dežju. V Indiji še nisem bila, tako da težko rečem, ali zgodba drži, je pa gotovo, da dišava nikakor ne spominja na klasične (bolje rečeno plehke) zelene poletne dišave, katerih vrhnje osvežilne note kožo zapustijo po približno pol ure. Kar me nenavadno privlači pri tej dišavi, je njena stabilnost. Prehod znotraj piramidalne strukture dišave je na moji koži tako neznaten, da imaš občutek, kot da dišava takšni zgradbi sploh ne pripada. Ingver, kardamom, koriander, poper in vetiver so nosilci dišave in jih je mogoče tudi zelo hitro zaznati, medtem ko melone in kumarice, ki naj bi bili dišavi dodani za bolj splošno sprejemljiv vtis, ne občutim (mogoče mi je dišava prav zato tako všeč). Čeprav je označena kot sladka dišava (zaradi dodatka melone), dišava na moji koži razvije povsem sofisticiran in ‘suh’ odsev poletja.

 

Saharienne YSL sodi na prvi vtis med povprečne citrusne poletne dišave, ki jih vsako sezono na kozmetične police pošlje ducat parfumerjev. Na prvi vtis, pravim! Bodisi zaradi pH-ja moje kože ali premišljenega končnega dodatka začimb, kot sta rožnati poper in ingver (te vas lahko odvrnejo od dišave kot poletne dišave), Saharienne ponuja veliko več kot citrusno- kolonjsko izkušnjo. Gre za zelo toplo (za moj okus rahlo vintidž) poletno dišavo, ki pa jo skozi ves piramidalni proces razvoja dišave spremljajo osvežilni in nikakor presladki prebliski limone, bergamotke in mandarine. Dišavi v velik plus štejem tudi njen čas trajanja. Čeprav se različice, ki slonijo na citrusih, zelo hitro razdišijo, je zgodba s Saharienne na moji koži povsem drugačna. Parfum vonjam od jutra vse do večera, seveda intenzivnost pozno popoldan precej upade, a dišava, kot sem omenila prej, ostaja na koži prisotna vse do večera. Mogoče pa je skrivnost uspeha Saharienne njena nepretencioznost. Zakaj bi vonj po citrusih zgolj zaradi ‘zguljenih’ vrhnjih not poskušali olepšati in zaviti v oblak skrivnostnih dodatkov? Če je srce dišave citrusno, je prav, da ostane citrusno!