ZAŠČITA PO MERI

Napisal/a: No tags Permalink 2

Vsi, ki me dobro poznajo, vedo, da ne maram zaščitnih sončnih krem, a brez njih vseeno ne gre.

V mladosti so te pomenile eno samo mučenje in izgubo dragocenega časa, ko bi lahko bila s svojimi vrstniki že v vodi, polega tega pa sem jih (nepoučena in neuka) obtoževala, da prav zaradi njih nisem tako lepo zagorela kot moje prijateljice. Leta so pretekla, preden sem si v svojo trmasto pubertetniško glavo vtepla, da pač nimam mediteranske genske zasnove, pa čeprav je moja mati Dalmatinka. Izpostavljanje soncu je pomenilo zgolj še več peg, ki pa so mi takrat pomenile še večjo nočno moro kot bela koža. So pa te mešanice, ki smo jih kupovali izključno v lekarnah, zelo lepo dišale po kakavovem maslu.

Zaščitne sončne kreme danes uporabljam zgolj zato, ker jih moram. Sama bi sicer večino poletnega dneva preživela v dolgi beli tuniki v globoki senci, a moja otroka se z mano ne strinjata, da je prav to idealno preživljanje prostega časa ob morju. Ker ‘trpim’ sama, bosta tudi onadva. Najbrž vam ni treba razlagati, kako ne marata mazanja s sončnimi kremami. Če ju poškropim s hitro vpijajočimi spreji, ju zebe, če ju mažem z bio različicami, se upirata, ker mazanju ni videti konca, spet druge jima smrdijo, po tretjih se pojavijo izpuščaji, in tako v nedogled. Četudi bi našla najboljši primerek, bi nagajivca našla kup njegovih pomanjkljivosti, zaradi katerih me vsakič znova poskušata odvrniti od tega, da potrebujeta zaščito.

Po letih testiranja (kot lepotna urednica Elle vsako letu v imenu službe preizkusim vsaj sedem novih izdelkov za sončenje) od dobre zaščite za sonce pričakujem naslednje:
– da na moji koži in koži otrok ne izzove alergične reakcije (v tem primeru mi bolj ustrezajo kreme z mehanskim zaščitnim faktorjem, ki pa se žal težje mažejo);
– da niso pretirano odišavljene (vonj po kokosu neverjetno privlači tudi ose);
– da jih je mogoče sprati s kože (raje se po kopanju v morju še enkrat namažem, kot da mi kreme ne uspe spraviti s telesa niti po tretjem šamponiranju);
– da je višina zaščitnega faktorja res tako visoka kot proizvajalec obljublja (predlani je bil v VIP reviji objavljen test, ki je na laž postavil kar nekaj ekskluzivnih blagovnih znamk s sončnimi kremami).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Novosti letos so izdelki, ki pospešujejo naravno zagorelost, lahke ‘vodne’ in ‘oljne’ različice, ki se še hitreje vpijajo ter izdelki z najbolj učinkovito vodoodbojno plastjo.

Zaščiti se in porjavi so izdelki, ki poleg zaščite pred UV-žarki z rastlinskimi izvlečki pospešujejo tvorbo naravnega melanina (nastanek tega je odgovor oziroma naravna zaščita organizma pred UV-žarki) brez samoporjavitvenih učinkovin. Omenjeno novost na slovenskem trgu ponujata blagovni znamki Nivea Sun (Protect & Bronze, SPF 30) in Corine de Farme (Lait Hydrante, Protege & Bronze, SPF 30). Prvi odzivi ljubiteljic zagorele kože so zelo spodbudni, saj zagotavljajo več barve, brez opeklin, in to kljub uporabi visokega zaščitnega faktorja (večina se jih je pred tem mazala s kremami s SPF 10 ali 15).

Lahka zaščita pred soncem se vpije v kožo izjemno hitro. Razmazovanje sploh ni potrebno, saj je pršenje tako drobno in fino, da se razpršilo enakomerno porazdeli po koži telesa. Ker je večina novih izdelkov brezbarvnih, se vam lahko pojavi dvom, ali ste bili zares učinkoviti. Sama otroke še vedno raje ‘oblačim’ z obarvanimi različicami. Novosti, ki jih velja preizkusiti: Anthelios XL, Ultra-light, SPF 50+, La Roche-Posay, in Sun Spray, Dry Touche, SPF 50, Eucerin.

Nova vodoodbojna tehnologija temelji na dodatni pomoči vode. Vsebuje stabilizirano obliko ionskega senzorja za minerale z negativnimi ioni. Ti se močno povežejo z minerali, ki so prisotni v vodi ali znoju, ter tako ustvarijo močno vodoodbojno plast. Za inovacijo so zaslužni pri Shiseidu (Expert Sun Aging, Protection Lotion, SPF 30).

 

Moj izbor za otroka: obarvana pena za otroke Ideal Soleil, Vichy, SPF 50, ter vodoodporno mleko za otroke brez dišav Corine de Farma.
Moj izbor zase: mleko s 100-odstotno naravnim zaščitnim filtrom Biosolis, SPF 30, ter Clarinsovo olje za telo in lase Sun Care Oil Spray, SPF 30.